Zgodovina

ZAČETKI

Začetki nogometa na Ravnah na Koroškem (predvojnem Guštanju) segajo v pomlad leta 1937, ko so začeli igrati. Prvo tekmo so odigrali z Mežico na Plešivčnikovem travniku v Logu. Gostje so zmagali z 1 : 0. Zanimanje za nogomet v kraju je bilo veliko, zato so po še nekaj odigranih tekmah v gostilni pri Ringu izvedli občni zbor in 20. avgust 1937 velja kot datum, ko je bil ustanovljen nogometni klub SK Slovan. Pobudniki nogometa so bili: Trbovšek, Plešnik in bratje Marchiotti.

Prvi odbor so sestavljali: Jelenko (predsednik) Križnik (tajnik), Petek (gospodar) in odborniki Plešnik, Trbovšek, Stanko in Josip Marchiotti, Slivnik, Stanko Štor, Franjo Mohorič, Lorber in drugi (navedeni so po spominu). V obdobju po letu 1941 so bili odborniki tudi: Jože Marovšek, Filip Stanič, Ivan Cvetko, Pavel Petek st., Jože Marchiotti, Ervin Wlodyga.

Z zbiranjem denarja med gosti na Rimskem vrelcu in na Prevaljah so uspeli urediti igrišče na zemljišču, ki so ga vzeli v zakup od lastnika Plešivčnika. Fižolovke so zamenjali leseni goli, za katere so les prispevali letovišče Rimski vrelec, Lahovnik in grof Thurn. Leta 1938 so igrišče uredili za prvenstvene tekme. Verifikacijo igrišča so počastili s turnirjem, na katerem so sodelovali SK Hrastnik, SK Stavija (Maribor), SK Slovenj Gradec in SK Slovan. Nogometaši so s trga odkorakali na igrišče v spremstvu godbe in velike množice.

V finalni tekmi je SK Hrastnik premagal SK Slovan z 2 :1. Na turnirju je SK Slovan nastopal v postavi: Miler (vratar), Stanko Marchiotti (levi branilec in kapetan), Kurt Wagner (desni branilec), Viktor Marchiotti (desni krilec), Jumič (srednji krilo), Alojz Petek (levo krilo), Silvo Marchiotti (desno krilo), Franc Kološa (srednji napadalec), Hajni Kraiger (levi vezist), Ivica Sčetinec (desni vezist) in Franc Mohor (levo krilo). V predvojnem obdobju, do leta 1941, so igrali še: Pavel Petek, Avgust Pongrac, Franjo Trojner, Anton Sterčko, Blaž Lesar, Lorber, Luka Jug, Ernest Plešnik, Štefan Trbovšek, Anton Radušnik, Peter Mihelač, Franc Sečnjak, Jože Borštner, Jože Mohor, Jože Vidovšek, Jože Kert, Karel Razdevšek, Ivan Dolinšek, Jože Rak in drugi.

Največ tekem je SK Slovan odigral proti SK Prevalje, igrali pa so še z ISSK Maribor, SK Rapid, SK Železničar, SK Slavija (vsi iz Maribora) in s SK Jugoslavijo (Celje). Žal rezultati tekem niso ohranjeni, ker je bil med vojno klubski arhiv uničen. V sezoni 1940/41 so si nogometaši priborili nastope v podzvezni ligi, v kateri tekmovanja zaradi začetka 2. svetovne vojne niso končali. Od leta 1941 do 1945 zaradi vojne klub ni deloval, lastnik zemljišča pa je igrišče tudi takoj po začetku vojne preoral in nanj posadil krompir.

 

POVOJNO OBDOBJE

Po koncu 2. svet. vojne so se zbrali preživeli igralci SK Slovan in v okviru TVD Partizan novembra 1945 ustanovili nogometno sekcijo. Pobudniki so bili Hajni Kraiger, Stanko Marchiotti in Jože Šater, ki so s pomočjo tudi drugih nogometašev ponovno oživili nogomet in klub poimenovali TVD Partizan Guštanj. Prvi igralci po vojni so bili: Ivan Lasnik, Stanko Marchiotti, Ivan Kopše, Polde Čič, Valter Kraiger, Matija Zupančič, Peter Šteharnik, Oto Leš, Maks Naveršnik, Hajni Kraiger, Dominik Kos in Lado Pori. V tekmovanju v mariborskem okrožju so dosegli drugo mesto.

Julija 1946 so odigrali tekmo s Crveno zvezdo na igrišču, ki so ga uredili v grajskem parku in izgubili z 10 : 0. V letu 1948 se je klub vključil v tekmovanje v mariborski podzvezi, kjer je nastopal do leta 1954. Od ustanovitve Športnega društva Fužinar se tudi nogometni klub imenuje Fužinar. Takoj po vojni so poleg začetnih igralcev igrali še: Kristl Černjak, Ivica Ščetinec, Hubert Veter, Adolf Hanuš, Franc Kamnik, Štefan Kokolj, Drago Kolarič, Štefan Križanič, Franc Ivič, Bolti Puh, Tone Potočnik, Ivan in Franc Lasnik, Jože Zabukovec, Ivan Plazovnik, Jože Šater, Ljubo Kaube, Oto Stropnik, Albin Rafolt, Vinko Dornik, Fric Herman, Jože Hecl, Kosmina, Otmar Rodovšek, Maks Jamšek, Ivan Dretnik, Ditinger, Ernest Pušnik, Pavčič, Rudi Geršak, Rudi Krebs in drugi.

Leta 1954 se je spremenil tekmovalni sistem in NK Fužinar je nastopal v podzvezi Maribor-Celje-Murska Sobota do leta 1962, ko je bila organizirana vzhodna conska liga. V obdobju med leti 1955 do 1965 so za člansko moštvo NK Fužinar nastopali: Tomo Tasič, Ernest Pušnik, Ljubo Kaube, Otmar Rodošek, Tomo Stefanovič, Safet Atagič, Avgust Vavče, Krivograd, Karli Kraiger, Helmut Jonke, Albin Rapnik, Rado Pšeničnik, Ernest Trebovc, Franc Gostenčnik, Hugo Hartman, Jože Rožej, Stanko Prinčič, Vinko Golob, Peter Krebs, Tone Butolen, Jože Krebs, Ernest Meznar, Franc Kričej, Vili Fraizman, Roman Kogelnik, Evald Hudelist, Jože Vavče, Rudi Mihelač, Pajo Zadravec, Anton Godec, Jože Burjak, Pavel Krivograd, Dušan Dretnik, Boško Klobučar, Rok Vušnik, Rajko Boršner, Franc Pšeničnik, Rado Pšeničnik, Jakob in Aleš Močnik, Beno Fink, Dominik Kotnik, Erih Žmavcer, Maksimiljan Ocepek, Jože Vidali, Ferdo Zupančič, Ferdo Korošak, Alojz Potočnik in Hinko Filip.

Leta 1961 je krajanom še posebej ostalo v spominu gostovanje reprezentance Gvineje, ki je pred velikim številom gledalcev zmagala z 2 : 1. Atrakcija so bili temnopolti nogometaši, ne toliko zaradi nogometnih veščin kot zaradi barve kože. Leta 1965 je bil na Ravnah dograjen novi stadion. V otvoritveni tekmi je NK Fužinar premagal NK Papirničar iz Radeč z 10 : 0.

Fužinar : Gvineja (1965)

 

ŠESTDESETA

Kljub marljivemu treningu pa nogometašem ni uspel preboj v višji rang tekmovanja. Najbližje temu cilju so bili leta 1965, ko so osvojili 1. mesto v conski ligi in igrali kvalifikacije za 1. slovensko nogometno ligo z ljubljansko Svobodo. V prvi tekmi v Ljubljani so igrali neodločeno 2 : 2. Med tednom so tedaj odigrali še prijateljsko tekmo z beograjskim Partizanom in jo visoko izgubili s 7 : 0. Žal ekipi ni ostalo dovolj časa za počitek in na povratni tekmi je Svoboda zmagala s 4 : 2.

Po letu 1965 je NK Fužinar igral v postavi: Beno Pandev, Vinko Golob, Miro Oman, Rajko Praznik, Gusti Vavče, Albin Vavče, Jože Mori, Tomo Busija, žika Novkovič, Savo Lazič, dr. Galac, Halid Kartal, Leopold Erjavec, Labus, Zdravko Burjak, Mirko Novinšek, Hubert Skitek, Karli Kraiger, Ernest Trebovc, Tomo Stefanovič, Vlado Aleksič, Štefan Kričej, Jakob Videčnik, Tone Butolen, Maks Serafini, Franjo Levar, Mirko Buhvald, Miha in Fric Ločičnik, Ivan Pušnik.

Fužinar leta 1965

Leta 1967, ob 30-letnici delovanja kluba, je predsednika Filipa Rožanca organiziral turnir, ki so se ga udeležili FC Kuhnsdorf, FC ATSV, NK Železničar (Maribor) in NK Fužinar (le-ta je tudi osvojil prvo mesto). V naslednjih letih so za klub v conski ligi nastopali: Hubert Skitek, Beno Pandev, Savo Burja, tika Novkovič, Bernik, Brajdič, Kranjc, Curk, Jože Medvoz, Josip in Ivan Kovač, Jože Jezernik, Ciril Krajcer, Valter Valentar, Vlado Pongrac, Peter Delak, Ivo Kokalj, Feliks in Ivan Rožič, Josip Kecerin, Marjan Kolar, Milan Došen, Milivoj Ošlak, Drago Dižovnik, Štefan Slapnik, Peter Šteharnik, Franc Drolc, Drago Vodopivec, Miro Oman, Franc Tone, Pavel Štekl, Dušan Jovanov, Janez Knap, Jože Šuler, Vinko Šuler, Marjan in Janez Kokol, Franjo Pangerc, Stefan Plešej, Vinko Celner, Marjan Balant, Dušan Golner, Štefan Kuserbanj, Matevž Vavče, Branko Čuk, Peter Metul, Milan Kričej, Miha Dirntiš, Maks Kotnik, Vani Mesarič, Emil Ramadanovič, Srečko Penec, Drago Lešnik, Milan in Marjan Šimenc, Leon Čavnik, Zdravko Korošec, Branko Ferlin, Branko Pavlinič, Rudi Voda, Vlado Petrič, Marjan Radikovič, Marjan Čujež, Josip Ivančič, Drago Štekl, Mirko Buhvatd, Ivan Vavče, Viktor Divjak, Peter Kramolc, Marjan Kozlar, Drago Pečnik, Dušan Grabner, Rajko Prosen, Srečko Pernek, Janez Pečnik, Srečko Krajnc, Marjan Pušnik, Darko Šuler, Marjan in Miha Dirntiš.

Klub se je vse bolj posvečal tudi vzgoji mladih nogometašev. Članska ekipa je nastopala v 2. OČL-vzhod, mladinci in kadeti pa so v sedemdesetih letih nastopali v 2. SNL. Vsem ekipam je vedno zmanjkalo nekaj sreče in znanja, da bi prešli v višji rang tekmovanja.

Fužinar 1973

 

OSEMDESETA IN DEVETDESETA

Konec sedemdesetih se poskusili združiti moči koroških klubov in oblikovana je bila selekcija, ki je nastopata pod imenom Koroška. Tekme so igrali na Ravnah. Vendar tudi ta, sicer tehten in premišljen projekt, ni uspel. Klub je že v sezoni 1981/82 ponovno nastopal z imenom Fužinar in zasedel drugo mesto, a znova se je ponovila zgodovina izpred 15 tet in že v naslednji sezoni se je zaradi odhoda igralcev v tujino moštvo pomladilo.

Klubske barve so v osemdesetih zastopali: Marjan Medvoz, Ivan Vavče, Ivan Mesarič, Branko Ferlin, Milan Kričej, Janko Štehamik, Miran Trafela, Rudi Voda, Alfonz Knap, Gvido in Bojan Janet, Sašo Štehamik, Peter Šumnik, Samo in Matej Vidovič, Jože Vavče, Ivan Šuler, Bojan Hancman, Damjan Praznik, Anton Cepec, Mirko Češnjaj, čagran, Tomaž Juraja, Iztok Helbl, Peter Šart, Vlado Grum. Dobro in kakovostno delo z mlajšimi kategorijami se je obrestovalo in v kvalifikacijah leta 1984 so dvakrat visoko premagali NK Kisovec (7 : 0 in 10 : 0) ter pod vodstvom trenerja Alojza Lasnika v sezonah 1985 1988 so mladinci nastopali v 1. SMNL in uspešno predstavljali koroški nogomet. Ob 50-letnici ustanovitve je klub leta 1987 priredil turnir, na katerem so sodelovali NK Šmartno, NK Železničar Maribor, dva hrvaška kluba (NK Cement in NK Uljanik iz Pule), ekipa veteranov in NK Fužinar.

V finalni tekmi je NK Fužinar z 2:1 premagal NK Uljanik ter osvojil prvo mesto, kar je bil obetaven uvod v novo sezono, ki pa mu je sledilo porazno nadaljevanje. Zadnje mesto v 2. OČL-vzhod je pomenilo tudi slovo od tekmovalnega ranga, v katerem je klub tekmoval praktično vse povojno obdobje. V naslednjih treh sezonah je pot vodita še nižje in po selitvi na najnižji nivo tekmovanja (2. ligo MNZ Maribor) je klub eno sezono nastopat brez članske ekipe, nadaljevalo pa se je delo z mladimi. Na začetku devetdesetih se je klub počasi spet postavil na noge in novi odbor s predsednikom Bojanom Jehartom se je zagnano lotil dela.

Članska ekipa se je vrnila v 1. ligo MNZ Maribor in razširilo se je delo z mlajšimi selekcijami. Za vrnitev v 1. ligo MNZ Maribor je bilo treba sestaviti primerno ekipo, in sicer mlajše igralce kombinirati s starejšim. V tistem obdobju so nastopali Janez Stočko, Borut Blatnik, Ivi Vavče, Andrej Kričej, Andrej Kričej, Boštjan Lepej, Aleš Brglez, Andrej Krajnc, Tomaž Grešovnik, Miran Pečnik, Jože Šuler, Janez Kokolj, Bojan Janet, Robert Zancan, Bojan Mravljak, Vlado Grum, Marko Novkovič, Matjaž Nabernik, Robert Švab, žiga Potočnik, Bojan Iršič, Robert Erjavec, Janko Krevh. Ta ekipa se je sprehodila skozi II. ligo MNZ in začela nastopati v višji konkurenci.

Po nekaj letih nastopanja v 1. ligi MNZ je NK Fužinar zasedel prvo mesto in napredoval v 3. ligo NZS-vzhod. Takrat so za moštvo nastopali: Marko Vravnik, Dušan Kordež, Aleš Brglez, Tadej Šteharnik, Želj, Uroš Funtek, Miran lvartnik, Samo Plimen, Boštjan Božič, Jure Cesar, Marko Smolar, Sebastjan Prekrški, Robert Zancan, Marko Novkovič, Robert Švab, Robert Gradišnik, Matjaž Nabernik, Žiga Potočnik, Mehmed Terbunja, Bogdan Tušek, Tomo Grešovnik, Sašo Jevtič, Sašo Štruc. Po kratkem nastopanju v višji konkurenci se je Fužinar poslovil in ponovno nastopal v 1. ligi MNZ Maribor.

Jedro ekipe je ostalo, pridružili pa so se še: Marko Ažman, Peter Früauf, Andraž Kašman, Dejan Plaznik, Matjaž Lahovnik, David Geld, Mitja Javornik, Karli Gabrovec, Domen Klarič, Marko Navodnik, Marko Knežar, Dejan Antolič, Magdič (ker je dokumentacija iz obdobja od 1993 do 2005 izgubljena, smo seznam oblikovali po spominu in pričevanjih, morebiti so zato v njem napake).

Avgusta 1997 je klub praznoval 60-letnico obstoja.

Fužinar 2005

 

ZLATO OBDOBJE

Leta 2005 so se mladinci Fužinarja uvrstili v 2. SNL in ravno ta generacija (1986-1990) je najbolj vplivala na razvoj Fužinarja - številni so namreč postali nosilci članske ekipe v prihodnjih letih. Leta 2008 so tako moštvo v 2.MNZ MB zastopali: Jernej Mlakar, Kristijan Celner, Jernej Valtl, Andrej Čapelnik, Jure Kadiš, David Šisernik, Emir Mamič, Rok Plesec, Domen Pečnik, Žan Capelnik, Žiga Drezgič, Jan Kokol, Matej Glavak.

Po nekaj letih igranja na istem nivoju, se je Fužinarju v sezoni 2010/11 uspelo uvrstiti rang višje, krivulja pa je šla še bolj navzgor, ko je pred sezono 2012/13 predsedniku Rajku Prazniku v klub uspelo pripeljati trenerja/igralca Nika Podvinskega in še nekaj izkušenih igralcev (Peter Stočko, Tadej Šteharnik, Tilen Rotovnik, Grega Ovčar), ki so že tako perspektivno ekipo v naslednjih dveh letih naredili praktično nepremagljivo. V dveh sezonah je tako ekipa prišla iz 5. v 3. slovensko ligo, v sezoni 2014/2015 pa je zmagala še pokal MNZ Maribor. 

V sezonah od 2011 do 2016 so za ekipo med drugimi nastopali: Jernej Mlakar (kapetan), Dejan Lopatni, Andrej Čapelnik, Domen Pečnik, Aljoša Gracej, David Šisernik, Kristijan Celner, Jernej Jeromel, Mitja Juraja, Mirko Juraja, Anže Pečnik, Jure Kadiš, Žiga Drezgič, Matej Glavak, Emir Mamič, Peter Stočko, Tadej Šteharnik, Marko Ažman, Boštjan Grizold, Tilen Rotovnik, Grega Ovčar, Denis Kovačič, Matevž Verhovnik, Jani Grilc itd.

Zmagovalci 1.MNZ (2013)

Največji uspeh kluba pa je prišel v sezoni 2016/17, ko so se igralci v svoji 3. sezoni v 3. SNL veselili končnega tretjega mesta, kar je pomenilo selitev v 2. SNL, kjer klub nastopa tudi danes. To je bilo tudi najboljše možno slovo trenerja Nika Podvinskega od kluba - zamenjal ga je Edin Osmanović, spremembe pa so bile tudi v vodstvu kluba, predsednik je postal dolgoletni igralec Peter Stočko, s katerim klub pogumno stopa v prihodnost...

 

LJUDJE V OZADJU

Ljudje v senci kluba, ki opravljajo pomembno, gledalcem nevidno prostovoljno delo, so vseskozi odborniki in funkcionarji. Zato ne bi bilo prav, če jih ne bi posebej omenili. Od njihovega delovanja je odvisno, kako se odvija delo v klubu in posledično tudi dogodki na igrišču. Prva povojna predsednika sta bila Viktor Košutnik in Peter Mihelač, odborniki pa: Ervin Wlodyga, Franjo Mahorčič, Stanko Štor, Filip Stanič, Pavel Petek, Ivan Cvetko, Majni Kraiger, Majda Hecl - Pesjak, Štefan Šteharnik, Alojz Večko.

Sledili so jim: - predsednik Marjan Ažman, odbornik Ivan Ščetinec; - predsedniki: Leopold Gams, Jože Homan, Filip Rožanc, odborniki: Anton Vehovar, Franc Oderlap, Helmut Jonke, Jakob Paradiž, Logar, Edo Klep, Viktor Košutnik, Grabner, Ivan Komerički, Rajko Ledinek, Leopold Razdevšek, Matej Smrtnik, Anton Butkovič, Ludvik Bavče, Albert Grilc, Rudi Krebs, Ferdo Vizjak; - predsednik Janko Gnamuš in odborniki: Rado Pšeničnik, Stane Rihter, Karel Barl, Vnuk, Jože Lečnik, Jože Slemnik, Jože Kolar, Alojz Potočnik, Alojz Ferk, Anton Ažnik, Karel Pogorevčnik,-predsednik Ivan Žunko, odborniki: Jože Terbižan, Jože Slemnik, Erjavec, Jože Vavče, Peter Delak, Milovan Božikov, Ivan Geratič, Dušan Stropnik, Jože Trbižan; - predsednik Rade Radovič, odborniki: Rudi Lepej, Ivan Plazovnik, Herman Pečovnik, Štefan Glavica, Tomo Stefanovič, Jože, Avgust in Albin Vavče, Fric Herman; - predsednik Jože Kotnik, funkcionar Janez Brglez; - predsednik Drago Mežnar, odborniki: Dušan Dobelšek, Jakob Šteharnik, Rafko Plestenjak, Pajo Zadravec, Oto Kričej, Josip Ivančič, Klarič, Klep, Kraiger, Lasnik, Pušnik, Stanko Šteharnik; - predsedniki: Bojan Jehart, Karel Kraiger, Staš Potočnik, odbomiki: Beno Pandev, Tika Novkovič, Franc Tone, Tomaž Juraja, Marjan Medvoz, Slavko Ivančič; - predsednika dr. Milan Švajger, Vilko - Peter Oder, Ferdo Strgar, Davorin Kragetnik; - predsednik Rajko Praznik; - (sedanji) predsednik Peter Stočko, odborniki: Janko Pešl, Jernej Mlakar, Bojan Jehart, Primož Igerc, Sanel Džambić.

Sodelovali so še številni ljubitelji nogometa, ki so s svojim delom pripomogli, da danes klub obstaja že več kot 80 let. Za obstoj in razvoj kluba so pomembni tudi trenerji. Razen redkih izjem so v trenerske vrste prestopali bivši igralci, ki so svoje znanje in izkušnje prenašali na mlajše generacije ter tako zagotavljali kontinuiteto nogometa na Ravnah. To so: Ivan Ščetinec, Hajni Kraiger, Jože Šater, Franc Gostenčnik, Tomo Tasič, prof. Janko Kotnik, dr. Josip Gereš, Jože Kolar, Rajko Praznik, Miro Oman, Ivan Kokalj, Tomo Štefanovič, Polde Razdevšek, Milan Glavica, Jakob Paradiž, Edi Klep, Alojz Lasnik, Štefan Slapnik, Peter Šteharnik, Marjan Medvoz, Franc Tone, Miran Pečnik, Tomaž Juraja, Sebastijan Prekrški, Marko Novkovič, Lac Kuzma in Niko Podvinski. Vsi ti so vsak ob svojem času vzgajali nove rodove nogometašev. Med vsemi navedenimi pa si posebno mesto zasluži Gregor Klančnik, ki je z delom na športnem področju tudi nogometašem nudil vso podporo in pomoč. Njegov odnos do športa je bil in bo ostal svetel zgled vsestranskega človeka.

 

PRIHODNOST

Prednostna naloga v društvu je bila ustanovitev nogometne šole, ki bi dolgoročno zagotovila kvalitetno načrtno delo z mladimi nogometaši, z vzgojo lastnega kadra za prihodnost. Naloga je bila uresničena in društvo se lahko pohvali s kvalitetno nogometno šolo vseh mladih selekcij, ki jo vodijo zelo dobri in šolani trenerji. V zaostrenih gospodarskih razmerah je za vse športne panoge na Ravnah in v državi izredno težko zagotoviti vire financiranja. Zgledi iz okolice in širše nam kažejo, da lahko le vztrajno, sistematično in kvalitetno delo z mladimi obrodi sadove in zagotovi primerne rezultate. Cilj našega dela je vzgojiti kadetske in mladinske ekipe, ki bi stalno tekmovale v I. slovenski mladinski ligi in bile osnova za člansko ekipo, ki bi redno nastopata vsaj v III. SNL. Prav zato kot poseben uspeh štejemo tudi to, da smo ogromno mladih pritegnili na nogometna igrišča, kjer redno vadijo igro in tekmujejo na vseh ravneh tekmovanj.