Novice

Nogometni kamp Jeklena volja 2024

Nogometni kamp Jeklena volja 2024

Poletne počitnice se nezadržno bližajo in ni boljše ideje kot pričetek le-teh z nogometnim kampom Jeklena Volja, v organizaciji NK Fužinar SIJ Ravne Systems. V kolikor se bi vaš otrok želel udeležiti kampa, Vas prosimo, da izpolnete spodnji obrazec. 

Tekmujemo v novem olimpijskem športu

Tekmujemo v novem olimpijskem športu

V olimpijskem letu 2024 se bomo na pobudo Skupine SIJ pomerili v novem olimpijskem športu – skrbi za našo prihodnost. V tem športu lahko tekmujemo prav vsi, zato vabljeni v našo ekipo!

“Rešimo” vezalke!
Pridružujemo se trajnostni akciji reševanja vezalk. Vezalke so pomemben del športne opreme in po navadi skupaj z obutvijo poražene končajo v smeteh, čeprav bi jih lahko uporabljali dlje kot obutev. Predstavljajo tudi velik izziv za reciklažo, saj so običajno narejene iz materialov, ki vsebujejo težko razgradljivo mikroplastiko. 

VPIS V NOGOMETNO ŠOLO NK FUŽINAR

Z veseljem predstavljamo vznemirljivo priložnost za vaše otroke, da vstopijo v svet nogometa skozi izjemno izkušnjo nogometne šole NK Fužinar! Naša šola je nekaj več kot le nogometni program - je prostor, kjer se gradijo temeljne vrednote, prijateljstva in življenjske veščine, ki bodo vašim otrokom koristile v vseh vidikih življenja.

Vabilo na redno letno skupščino 2023

Vabimo vas na skupščino KNK Fužinar, ki bo v petek, 14. aprila 2023 ob 18.00 uri, v dvorani Kulturnega centra Ravne, Gledališka pot 1, Ravne na Koroškem.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se na skupščino prijavite na naslov kluba: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do vključno srede 12. aprila 2023.

 

Predlagani dnevni red :
 
1. Izvolitev delovnega predsedstva, verifikacijske komisije zapisnikarja in overovitelja zapisnika
2. Sprejem dnevnega reda
3. Poročilo predsednika
4. Predlog sprememb in dopolnil statuta
5. Volitve organov društva
6. Sprememba strukture delovanja
7. Sprejem ugotovitvenih sklepov
8. Razno

 

Bi radi kaj dodali na dnevni red in/ali kandidirali v organe društva? Pišite nam do vključno srede 12. aprila na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Se vidimo,
Predsednik Peter Stočko

Ponovno vpis novih članov v nogometno šolo.

Glede na sprotitev ukrepov znova potekajo vpisi NOVIH ČLANOV v vse MLAJŠE selekcije našega kluba ⚽️?

Treningi naših najmlajših v novem tednu:

?⚽️ ponedeljek ⏰16.00-17.00 v telovadnici v Kotljah, informacije za vrtec U5 dobite na ☎️064112307 (Jasna)

?⚽️ U7 (letniki 2014, 2015) ponedeljek ⏰17.00-18.15 (izjemoma telovadnica v Kotljah), sreda ⏰17.00-18.30 turnir na stadionu, petek 17.00-18.15

?⚽️ U9 (letniki 2012, 2013) ponedeljek ⏰17.00-18.30 izjemoma telovadnica v Kotljah, torek in sreda tekme, petek ⏰ 15.30-17.00 umetna trava.

?⚽️ U11 (letniki 2010, 2011) ponedeljek ⏰17.00-18.30, torek, sreda in četrtek ⏰15.30-17.00.

?⚽️ U13 (letniki 2008, 2009) ponedeljek, torek, sreda ⏰17.00-18.30.

?Lokacija: Športni park Ravne na Koroškem: stadion, grajski park, malo igrišče z umetno travo.

Lepo vabljeni prav vsi fantje in dekleta

SINERGIJA V GIBANJU 4D UČNA POMOČ

Ena ključnih stvari pri integraciji v novo okolje in družbo je znanje jezika mladim priseljencem, nudimo v okviru projekta Sinergija v gibanju 4D pomoč pri učenju.

Pomoč pri učenju jezika izvajajo zaposleni v okviru projekta. Ker je pri učenju velikega pomena osebni stik, zaposleniu nudijo učenje individualno oziroma v manjših skupinah po koncu šolskega pouka in po treningih.

V kolikor potrebujete učno pomoč to javite vašemu trenerju.

Projekt (SO)DELUJEM, RASTEM, PRISPEVAM

(SO)DELUJEM, RASTEM, PRISPEVAM 


1.OPIS PROJEKTA

Problem, ki ga projekt rešuje, je neangažiranost, ne-vključenost različnih skupin prebivalcev (otrok, mladostnikov, starejših, ljudi z omejitvijo) v lokalno okolje na Koroškem. Tega problema se lotevamo, ker menimo, da ga je mogoče učinkovito presegati z razvojem celostnega modela interakcij med državljani, civilno družbo in državnimi institucijami na regionalni ravni. Hkrati smo mnenja, da prav participativnost, ki izhaja iz področja kulture, umetnosti in športa, pomaga ustvarjati identiteto kraja, predstavlja povezovalni element skupnosti in v tem kontekstu vabi mlade, starejše in druge opredeljene ciljne skupine (glej točko 2.10).

Glavni poudarki operacije:

1 Medgeneracijsko povezovanje

2 Skrb za zdravje in zdrav življenjski slog

3 Skrb za aktivno preživljanje prostega časa

4 Možnost za odprtje prostora za svobodno izražanje na področju kulture in umetnosti

2. CILJI PROJEKTA

2. a DOLGOROČNI

Izboljšan položaj ranljivih ciljnih skupin:Spodbuditi različne generacije oz. različne skupine k sodelovanju v družbi, k vključevanju v različne kulturne, športne in umetniške aktivnosti ter aktivnosti s področja zdravja. Različnim skupinam bomo omogočili participacijo in socialno aktivacijo.

Trajnostni razvoj partnerstva:Na podlagi vzpostavljenega partnerstva v okviru operacije bomo razvijati dodatne programe in storitve v prihodnosti.

2.b KRATKOROČNI

1 Ustvariti novo delovno mesto – koordinator za zdravje in šport.

2 Z inovativnimi pristopi spodbujati vključenost ranljivih skupin k sodelovanju in sooblikovanju skupnih vsebin.

3 Spodbujati inovativna partnerstva med različnimi generacijami in različnimi društvi, institucijami na ravni celotne Mežiške doline.

4 Zagotoviti/odpirati obstoječe in nove javne prostore za izražanje skozi različne umetniške in kulturne prakse.

5 Vzpostavitev platforme za izvajanje športnih aktivnosti/dejavnosti in aktivnosti/dejavnosti na področju zdravja.

6 Vzpostavitev platforme za izvajanje kulturnih in umetniških aktivnosti/dejavnosti

3. AKTIVNOSTI PROJEKTA

Naša operacija bo zajemala dve aktivnosti:

1. Aktivnosti/dejavnosti na področju zdravja in športa: “Zdravje in šport za vsakogar”

Dejavnosti za mlade in starejše (medgeneracijsko povezovanje), s posebnim poudarkom na medsebojnih odnosih in integriranju posameznikov različnega narodnega ter kulturnega porekla in posameznikov iz socialno depriviligiranih družin. Z organizacijo aktivnosti/dejavnosti bomo sodelujočim prek igre omogočili udejstvovanje v športnih aktivnostih in lažjo integracijo v lokalno okolje, s čimer bomo dvignili njihov nivo kvalitete preživljanja prostega časa. Pri izvajanju aktivnosti bomo zasledovali enakopravno zastopanost spolov. Prav tako bomo preko športnih in izobraževalnih aktivnosti vzpodbudili zdrav in aktiven življenjski slog.

2. Aktivnosti/dejavnosti na področju kulture in umetnosti: “Kultura in umetnost za vsakogar”

Dejavnosti za mlade in starejše (medgeneracijsko povezovanje) s poudarkom na aktivnem vključevanju v socialno okolje prek umetniških in kulturnih dejavnosti. Namen aktivnosti je vzpostavitev socialne mreže, integracija v družbo preko vstopanja v lokalno okolje in aktivnega sporočanja o dojemanju in spoznavanju le tega preko glasbe, fotografije …, pri čemer bomo dvignili njihov nivo kvalitete preživljanja prostega časa. Prek srečevanja s kulturo in umetnostjo bomo spodbujali spoznavanje s kulturno dediščino kraja, vključujoč gibanje in šport. Prek izobraževanj in srečevanj se bomo srečali s koncepti ekopedagogike in ekopismenosti, ki prizadevanje za trajnostni razvoj povezuje z nujnimi spremembami medosebnih odnosov, družbenih odnosov in odnosa do naravnega okolja, razvoj občutljivosti za potrebne spremembe pa lahko optimalno razvijamo z rabo različnih kulturno-umetniških praks in na ta način bomo realizirali vse tri poudarke vključenosti: sodelujem, rastem, prispevam.

3. PARTNERJI PROJEKTA

  • KMKC Kompleks
  • NK Fužinar
  • Zavod Petida
  • NK Peca
  • KD Drugi zvoki
  • Občina Ravne na Koroškem
  • Občina Črna na Koroškem

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 39.994,62 eur.

http://www.eu-skladi.si

SINERGIJA V GIBANJU 4D UČNA POMOČ

Ena ključnih stvari pri integraciji v novo okolje in družbo je znanje jezika mladim priseljencem, nudimo v okviru projekta Sinergija v gibanju 4D pomoč pri učenju. Pomoč pri učenju jezika izvajajo zaposleni v okviru projekta. Ker je pri učenju velikega pomena osebni stik, zaposleniu nudijo učenje individualno oziroma v manjših skupinah po koncu šolskega pouka in po treningih.

V kolikor potrebujete učno pomoč to javite vašemu trenerju.

INTERVJU: V NK FUŽINAR PRIHAJA ROMAN PLESEC, IZKUŠEN TRENER IN DOLGOLETNI PRVOLIGAŠKI IGRALEC

INTERVJU: V NK FUŽINAR PRIHAJA ROMAN PLESEC, IZKUŠEN TRENER IN DOLGOLETNI PRVOLIGAŠKI IGRALEC

Koroški nogometni klub Fužinar zopet krepi strokovno ekipo – tokrat se ji je pridružil na Koroškem (pa tudi širše) dobro poznani Roman Plesec, dolgoletni športni trener, prvoligaški igralec ... skratka športnik s številnimi izkušnjami ter strokovnim znanjem. Z njim smo se pogovarjali o ciljih, treniranju in nogometu na splošno.

Roman Plesec

Ponašate se s številnimi trenerskimi izkušnjami in uspehi na področju nogometa.

Treniral sem tako mlajše selekcije kot članske ekipe, v različnih nogometnih klubih: NK Peca, Korotan Prevalje, NK Slovenj Gradec, pa v Velenju, Mežici. V Slovenj Gradcu recimo je bila liga MNZ, nato smo se uvrstili višje v Štajersko nogometno ligo. Enako v Korotanu: iz MNZ lige smo uspeli doseči preboj v Tretjo slovensko nogometno ligo. V Mežici smo iz zadnje lige napredovali in celo osvojili prvenstvo ter se uvrstili v prvo MNZ. Dvakrat smo bili finalisti, dvakrat igrali 1/16 slovenskega pokala, kar je za Mežico, vsaj leto dni pred mojim prihodom, bila znanstvena fantastika. 

Sam sem kot nogometaš igral v Peci, Korotanu (prva in druga liga), v Velenju in Dravogradu. Za zaključek sem se preizkusil še čez mejo. 

Kakšna bo vaša funkcija v nogometnem klubu Fužinar in kakšne naloge?

Namen mojega prihoda v NK Fužinar je trenersko delo – deloval bom namreč v kadetski ekipi, hkrati pa bom pomoč selekciji U15. Z Anžetom Pečnikom, strokovno vodjo kluba, sva dorekla dober način sodelovanja, ki bo sledilo postavljenim načrtom in zasledovalo kriterije strokovnega dela v klubu. V sodelovanju vidim veliko potenciala.

Z vašim prihodom gotovo postavljate nove cilje za varovance vaše selekcije znotraj nogometne šole Fužinar. Kateri so ti cilji?

Vsekakor so cilj zmage na igrišču, vendar so k temu priključeni še drugi cilji. Samo Vidoviču ter ostalim trenerjem gredo zasluge, da so postavili temelje selekcij znotraj kluba, sedaj si klub želi dodatnega napredka. Prvi pogoj je seveda dober razvoj igralca. Sam menim, da moraš imeti vedno visoke cilje, da lahko potem nekaj solidnega dosežeš. 

Kje vidite potencial razvoja Nogometne šole Fužinar?

Za takšno oceno z moje strani je še malenkost prehitro. Menim, da se je s prihodom Anžeta v NK Fužinar zadeva postavila na svoje mesto. Je ambiciozen, poln znanja, željen se učiti, sodelovati, poslušati .... največji potencial vidim v skupinskem delu, skupnem sodelovanju. Osnova je vsekakor to, da vsak trener ve, kaj in kako se dela – ob tem pa jim je seveda potrebno puščati dovolj svobode, saj ima vsak trener svojo vizijo in svoj način dela. Vedno poudarjam pomen znanja: znanje, znanje in zopet znanje. Je gonilo razvoja in napredka. 

V vaši športni karieri se lahko pohvalite s preko 270 nastopi in skoraj 50 zadetki v Prvi slovenski nogometni ligi. Kako tovrstne prvoligaške izkušnje pripomorejo pri treniranju mladih?

Zelo veliko. Če si vpet v nogomet, veš, kako deluje, poznaš potek igre, igralcem lahko svetuješ, kako reagirati v določenih situacijah – kako se postaviti, igrati. Eno je seveda teorija, drugo pa to, da to povežeš s prakso. Tudi izkušnje dela z različnimi trenerji, s katerim si sodeloval, so tu nezanemarljive. Poznam sicer veliko izšolanih difovcev z veliko znanja, a žal mogoče brez dovolj izkušenj – ampak izkušnje so tiste, ki dajo piko na i. Pomembna je igra na zelenici, pri tem pa zelo koristi poznavanje in vključenost v celoten ekosistem nogometa, če lahko tako rečem. 

V nogometu ste pravzaprav aktivni že nekaj let ... kaj bi rekli, kaj se je skozi čas najbolj spreminjalo oz. kakšne so najbolj očitne razlike znotraj nogometne sfere danes in takrat, ko ste bili še vi mlad nogometaš?

Največja razlika je vsekakor v pogojih dela, ki smo jih imeli takrat in se nudijo sedaj. Dandanes je mladim na voljo veliko število trenerjev z dodatnim znanjem. Včasih so bili pogoji slabi, tudi če smo bili prvoligaši, smo trenirali in igrali brez pomožnega stadiona, v parku, po vseh njivah pravzaprav. Torej, pogoji dela so bistveno boljši, znanje, ki ga trenerji prenašamo na mlade, je na dosti višjem nivoju. 

Je pa danes težje motivirati fante, ne glede na to, da so pogoji toliko boljši. Včasih je bil med mladino močno prisoten ulični nogomet: ne samo nogomet, tudi ostale aktivnosti. Dandanes pa zmanjkuje časa, tudi denarja za neke atkivnosti, ki so bile nekoč samoumevne. Zato je tako pomembno, da je pristop profesionalen: le s kvalitetnim delom lahko zagotavljaš, da imaš ekipo in da si uspešen. 

Zakaj se vam zdi pomembno aktivno športno udejstvovanje mladih?

Da jih potegnemo stran do telefonov in računalnikov ... da dobijo disciplino, spoznajo nove prijatelje, postanejo odgovornejši. Nogomet ti da veščine, ki ti koristijo na vseh življenjskih področjih, ne samo znotraj nogometa, športa. Trener mora biti z igralci povezan – da ve, kaj se dogaja v šoli, kaj popoldne, zaobjeti mora to celoto in biti igralcu v podporu. Nemalokrat trenerji tudi pomagamo pri reševanju težav doma – fantje večkrat vidijo v trenerju nadomestnega starša. In ta človeški vidik je zelo pomemben: gre za razvoj osebnosti, ne samo nogomet. 

Zato je trenerska funkcija pravzaprav zelo odgovorna, mladi vas jemljejo za vzgled. 

Drži. Moje obnašanje je zelo pomembno, ta vzgled vleče. Ne morem nekaj zahtevati, delati pa drugače, obratno. Mi trenerji smo prvi, ki postavljamo vzgled. V sami komunikaciji z igralci, s sodniki, starši .... vse se potencira, vse se preslika. Ključnega pomena je, kakšne odnose vzpostaviš.

Kdaj naj športno treniranje preide na profesionalno raven, v kateri starostni strukturi so mladi zreli za bolj resen pristop?

Menim da od selekcije U15 dalje. Še vedno je poglaviten razvoj (tehnični, taktični, z vseh vidikov). Potem pa se doda tudi sodelovanje v članski ekipi: ko ima igralec dovolj znanja, lahko nastopi tudi v članski ekipi, kar mu je hkrati velika motivacija in seveda tudi cilj. 

Sicer pa sam tudi vedno poudarjam, da je počitek enako pomemben kot delo. Mlajši fantje so v silovitem razvoju, rastejo ... športno treniranje  je občutljivo »delo«, paziti moraš, da ne pride do poškodb. Tempo in način treniranja je potrebno prilagoditi letom in fizičnemu razvoju igralca. Individualni treningi so zelo pomembni, tudi zato je važna komunikacija med igralci in straši. Vsaka manjša poškodba zahteva, da igralca usmeriš na tiste vaje, ki jih lahko/zmore opravljati in to hkrati zmanjšuje verjetnost poškodb nasploh. 

Kakšna se vam zdi športna infrastruktura za nogomet na Ravnah?

Jo moram še izkusiti. J Gleda na besede, se izboljšuje. Park se ureja, umetna trava, veliko smo na stadionu. Mislim, da bomo imeli pogoje, ki bodo omogočali kvalitetno delo.

Kako vidite nogomet na Koroškem oz. kako ocenjujete njegov razvoj, dosežke ...

Na splošno se pojavljajo valovi. Korotan, Dravograd, sedaj Fužinar ... Klubi rastejo, malenkost padejo, stagnirajo, se spet postavljajo na noge. Nasploh so seveda nogometni klubi na Koroškem veliko napredovali, vsak klub vlaga po svojih močeh, kar seveda ni enostavno. Menim, da klubi delujejo na realnih osnovah. Spoštujem vsakega, ki vstopi v to delo in ki vodi klube. Sem zadovoljen in vesel za vsakega, ki mu uspeva. 

Je pa trenutno Fužinar največji vlečni konj, ostali mu sledijo. Močnejši klub kot imaš, lažje slediš, da dosežeš ali presežeš. Stagnacije nikomur ne koristijo. Več kot je kvalitetnih kadrov in mladincev, večjo korist bodo imeli tudi ostali klubi. Tako so se recimo v preteklosti vsi koroški klubi napajali s talenti iz Dravograda in Korotana. 

Roman Plesec

V ponedeljek 25. maja pričetek treningov

V ponedeljek, 25. maja 2020, bodo ponovno zaživela naša igrišča! Dolgo smo čakali, a dočakali nadaljevanje sezone treningov. 

Bodo pa nekaj časa veljala določena posebna pravila, za katere pozivamo vse člane in njihove starše, da se jih dosledno držite. 

Verjamemo, da bomo s skupnimi močmi zadostili zahtevanim standardom in uspešno nadaljevali s treniranjem. Se vidimo na treningih! 

VPIS V NOGOMETNO ŠOLO

Vpiši se v nogometno šolo NK Fužinar in treniraj skupaj z več kot 150 otroci pod vodstvom usposobljenih trenerjev. Izpolnite vpisnico in jo pošljite na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Prenesi vpisnico

 

NK Fužinar, so.p.

Na gradu 6,
SI-2390 Ravne na Koroškem

Telefon: +386 40 509 539 (Nino)
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakt

(SO)DELUJEM, RASTEM, PRISPEVAM    PREBERI VEČ